čukvala zavalitá Sauromalus ater

třída: Plazi

čukvala zavalitá

Třída

plazi

Řád

šupinatí

Čeleď

čeleď

Velikost

35 - 42 cm

Potrava v přírodě

rostliny, výjimečně hmyz

Rozmnožování

klade 4 - 14 vajec, doba inkubace 72 - 93 dní

Biotop 

pouště a polopouště

 

Rozšíření

Zajímavost

Čukvaly jsou plazi s denní aktivitou skvěle přizpůsobeni životu v poušti. Jejich trumf pro přežití v této nehostinné oblasti ukrývají na boční straně břicha. Zde se nachází jedinečný lymfatický vak sloužící jako rezervoár pro tolik vzácnou vodu. 

Samce od samice rozlišíme pomocí zbarvení. Samec bývá tmavě kropenatý, zatímco samice jsou vybarveny méně výrazně a bývají menší než samci.

Společně s ostatními čukvalami žijí v koloniích, které ovládá dominantní samec. Vrchní samec si své teritorium vymezuje značkováním výměšky, které se vylučují ze zvláštních žláz s vnější sekrecí, umístěných na vnitřní straně stehen.

Při ohrožení čukvala utíká do škvír mezi kameny a do nor, kde se nafoukne a zaklíní tak, že ji není možné vytáhnout. Domorodci, kteří čukvaly loví na maso, jim však ve štěrbinách propichují plíce a pak je snadno vytáhnou. Nemají-li čukvaly šanci utéct, alespoň zastrašují nafouknutím těla, syčením nebo vlněním se jako had a pokud nic z toho nepomůže, dokážou zasadit citelný úder ocasem.

Ohrožení


Podle mezinárodně uznávaného řazení patří volně žijící populace čukval zavalitých mezi málo dotčené druhy.

 

pátek 1. dubna 2022

Adopce zvířete

Jsem Vám sympatický, můžete se stát mým adoptivním rodičem. Částka adopce: 1 000 Kč

Informace o adopci

Patron zvířete

Na můj chov v zoo můžete přispět jakoukoli částkou, minimálně však 1 000 Kč.

Informace jak se stát patronem

letní sezóna: duben - září

od 9.00 do 18.00 h Dolní pokladna:

od 9.00 do 18.00 h Horní pokladna:

otevřeny Pavilony:

do 19.00 h Areál zoo:

více

letní sezóna: duben - září

140 Kč Dospělí:

70 Kč Děti, studenti, důchodci:

370 Kč Rodinné vstupné (2 + 2):

více

KOUPIT VSTUPENKY ONLINE

Pomáháme přírodě