holub chocholatý Ocyphaps lophotes

třída: Ptáci

holub chocholatý

Třída

ptáci

Řád

měkkozobí

Čeleď

holubovití

Velikost

délka těla 31 - 35 cm, hmotnost 150 - 250 g

Potrava v přírodě

části rostlin, bezobratlí

Rozmnožování

snáší 2 vajíčka, inkubace 18 - 20 dnů

Biotop 

savana, buš, zemědělská krajina a města

 

Zajímavost

Špičatou chocholku má i při chůzi vzpřímenou, podle toho také získal svůj název. Vzlétá s hlasitým svištivým zvukem vydávaným křídly, která mají bronzové zbarvení s černými pruhy a modrou, kovově lesklou křídelní skvrnu.

Dříve obýval pouze řídkou buš a savany střední a západní Austrálie. V současnosti je již běžný v zemědělské krajině a ve městech.Převládající barva holubů chocholatých je šedá, na hlavě mají charakteristickou černou chocholku, konce křídel jsou krásně zbarveny do odstínů fialové a zelené, ocas je černý s bílým lemem. Pohlavní dimorfismus je u holubů chocholatých nezřetelný, samice vypadá stejně jako samec.

Žijí samotářsky, v párech i v hejnech. Jsou to celkem synantropní ptáci a lidí se nebojí. Za letu jejich vnější letky vydávají charakteristický hvízdavý zvuk, který podle ornitologů slouží k synchronizaci při letu ve skupině. Při námluvách se samec před samičkou nakrucuje a předvádí v úklonu svá ocasní a křídelní pera rozložená do vějíře. Při každé úkloně tlumeně houká a roztahuje křídla jako štít. Po spáření se o potomky starají oba rodiče.

Ohrožení 


Holubi jsou v přírodě málo dotčeni a jejich populace stále narůstá. Je to způsobeno zejména jejich schopností přizpůsobit se novým podmínkám a schopnosti soužití s lidmi.

 

pátek 1. dubna 2022

Patron zvířete

Na můj chov v zoo můžete přispět jakoukoli částkou, minimálně však 1 000 Kč.

Informace jak se stát patronem

foto

letní sezóna: duben - září

od 9.00 do 18.00 h Dolní pokladna:

od 9.00 do 18.00 h Horní pokladna:

otevřeny Pavilony:

do 19.00 h Areál zoo:

více

letní sezóna: duben - září

140 Kč Dospělí:

70 Kč Děti, studenti, důchodci:

370 Kč Rodinné vstupné (2 + 2):

více

Pomáháme přírodě