hroznýš královský Boa constrictor

třída: Plazi

Třída

plazi

Řád

šupinatí

Čeleď

hroznýšovití

Velikost

250-300 cm, hmotnost až 27 kg

Potrava v přírodě

ptáci, hlodavci, plazi

Rozmnožování

březost 160 - 200 dnů, rodí 10 - 60 mláďat

Biotop 

tropický deštný les

 

Zajímavost

Hroznýši královští dospívají ve 3-4 letech. Největší známí jedinec dosáhl délky 5,6 metru, byl tedy téměř dvojnásobný než je u tohoto druhu běžné. Samice jsou obvykle větší než samci.Samci se od samic odlišují především v jejich delším a užším ocasu. Poněvadž hroznýši patří do jedné z nejprimitivnější čeledi hadů, stále mají patrné zbytky pánevního pletence a malých drápků, které se nazývají „anální drápky“. Nacházejí se na obou stranách kloaky. Anální drápky má samec i samice, ale obvykle jsou u samce větší a u samice více zaoblené. Charakteristickým znakem je silná, trojúhelníková hlava, výrazně oddělená od mohutného těla, které je velice silné a svalnaté.

Páření se skládá ze dvou částí – namlouvání a kopulace. Během namlouvání se o sebe hadi třou svými těly, kroutí se a obtáčí kolem sebe. To může být vzájemné nebo jen ze strany samce, který se snaží samici namlouvat. Pokud už o sebe had jeví zájem, samec zatlačí svůj ocas pod samičí a použije svých drápků ke stimulaci prostoru okolo kloaky. Pokud je samice k páření svolná, podřídí se ke kopulaci nadzvednutím ocasu a dovolí samci, aby do ní vsunul jeden ze svých dvou hemipenisů. Vejce se vyvíjí v těle samice.Mláďata po narození měří 40 - 50 cm. První dva týdny nepřijímají potravu a tráví zbytky žloutku. Pak se poprvé svlékají a začínají lovit kořist.

Vzhledem k velikosti areálu rozšíření a velice rozdílným klimatickým podmínkám v jednotlivých lokalitách, jsou i teplotní nároky jednotlivých poddruhů poměrně odlišné. Zatímco některé populace žijí v oblastech tropických deštných pralesů Jižní Ameriky, jiné obývají horské svahy peruánských And, a dokonce i v zimních měsících hybernují.

Hroznýši jsou škrtiči. Svou kořist uchytí do tlamy a omotají kolem ní své mohutné tělo. Při každém nádechu kořisti had více utahuje. Po usmrcení své oběti had rozmotá tělo a od hlavy po směru růstu chlupů polyká.

Ohrožení 

Hroznýši jsou nyní ve volné přírodě málo dotčeným druhem, avšak početnost jejich populace klesá. Až do 80. let docházelo k jejich masovému odchytu v přírodě a dopravě na trh v USA. To vedlo, spolu s popularitou hroznýší kůže jako módního doplňku, k ohrožení populace v některých regionech. Díky modernímu chovatelství se podařilo pokrýt tuto poptávku hady z chovů.

Chov v Zoo Ústí nad Labem

Tento druh je momentálně chovaný v zázemí.

 

pátek 1. dubna 2022

Adopce zvířete

Jsem Vám sympatický, můžete se stát mým adoptivním rodičem. Částka adopce: 2 000 Kč

Informace o adopci

Patron zvířete

Na můj chov v zoo můžete přispět jakoukoli částkou, minimálně však 1 000 Kč.

Informace jak se stát patronem

letní sezóna: duben - září

od 9.00 do 18.00 h Dolní pokladna:

od 9.00 do 18.00 h Horní pokladna:

otevřeny Pavilony:

do 19.00 h Areál zoo:

více

letní sezóna: duben - září

140 Kč Dospělí:

70 Kč Děti, studenti, důchodci:

370 Kč Rodinné vstupné (2 + 2):

více

KOUPIT VSTUPENKY ONLINE

Pomáháme přírodě