hroznýšovec duhový Epicrates cenchria

třída: Plazi

Třída

plazi

Řád

šupinatí

Čeleď

hroznýšovití

Velikost

délka těla do 2,5 m, hmotnost 1 - 1,5 kg

Potrava v přírodě

menší obratlovci

Rozmnožování

březost 5 - 6 měsíců, samice rodí až 30 mláďat

Biotop 

tropické deštné lesy, močály

 

Zajímavost 

Základní zbarvení hroznýšovců hraje odstíny hnědé, na zádech mohou mít kresbu černě ohraničených béžových kruhů nebo mohou být jednolitě světlehnědí. Celé tělo se také perleťově leskne. Hroznýšovec duhový patří díky své výrazné kresbě a duhovým odleskům, mezi nejkrásnější hady, přičemž mláďata bývají ještě více kontrastně zbarvena než dospělci.  

Je to převážně noční živočich, ale dokáže lovit i přes den. Loví raději na zemi než na stromech. Samice hroznýšovců nekladou vejce ale rodí živá mláďata. Početnost vrhu závisí na kondici matky a podmínkách prostředí. Výjimečně může čítat přes 30 mláďat.

Ohrožení 

Hroznýšovec duhový je v přírodě málo dotčený a velikost jejich populace je stabilní. Jejich přežití ve volné přírodě ohrožují nepůvodní druhy zvířat a devastace prostředí, ve kterém žijí. V minulosti byli díky své atraktivitě loveni a importováni z přírody do domácích chovů.

 

pátek 1. dubna 2022

Adopce zvířete

Jsem Vám sympatický, můžete se stát mým adoptivním rodičem. Částka adopce: 2 000 Kč

Informace o adopci

Patron zvířete

Na můj chov v zoo můžete přispět jakoukoli částkou, minimálně však 1 000 Kč.

Informace jak se stát patronem

letní sezóna: duben - září

od 9.00 do 18.00 h Dolní pokladna:

od 9.00 do 18.00 h Horní pokladna:

otevřeny Pavilony:

do 19.00 h Areál zoo:

více

letní sezóna: duben - září

140 Kč Dospělí:

70 Kč Děti, studenti, důchodci:

370 Kč Rodinné vstupné (2 + 2):

více

Pomáháme přírodě