kaloň pobřežní Pteropus hypomelanus

třída: Savci

kaloň pobřežní

Třída

savci

Řád

letouni

Čeleď

kaloňovití

Velikost

délka těla 18 - 24 cm, hmotnost 0,2 - 0,5 kg

Potrava v přírodě

ovoce, pyl, nektar, listy a kůra

Rozmnožování

březost 180 - 210 dní, rodí 1 mládě

Biotop 

mangrovové porosty, lesy, sady, plantáže

 

Rozšíření

Zajímavost 

Kaloně si návštěvníci často pletou s netopýry, přesto, že se jedná o zvířata s rozdílným způsobem života. Obývají příbřežní lesy, mangrovové porosty, kokosové háje, ale také kulturní krajinu - sady a plantáže. Potravu nacházejí díky skvělému zraku a čichu. Kaloni pomáhají rostlinám s opylováním a roznášením jejich semen.

Jsou to noční zvířata, přes den spí ve větvích zavěšeni hlavou dolů a zabaleni do létacích blan. Za potravou se vydávají maximálně 8 km daleko od kolonie. Žijí v koloniích až 70 jedinců. Samice po porodu létá ještě další asi 3 týdny s mládětem zavěšeným na břiše. Poté už je pro ni potomek příliš těžký a čeká, společně s ostatními mláďaty v kolonii, až bude schopné vydávat se na výpravy s matkou a dalších 6 měsíců se od ní učit. Za jedinou noc zkonzumují množství plodů, které se rovná polovině jejich hmotnosti.

Od dalších kaloňů se odlišuje lysými holeněmi, trup i hlava jsou celé osrstěné, na hřbetě je srst velmi krátká, na břiše delší.

Ohrožení 


Tento druh je téměř ohrožený.Počty volně žijících kaloňů pobřežních v současné době klesají. V některých oblastech lidé kaloně loví na maso. Odrazující však může být, že kaloňové přenášejí zoonózu, která u člověka způsobuje zánět mozku, který může způsobit i smrt. Vzhledem k nízké reprodukční rychlosti a dlouhověkosti je intenzivní lov v některých oblastech zásadní hrozbou. Další hrozbu představuje odlesňování a přeměna půdy na zemědělskou či jiné využívání půdy lidmi. Tento druh je také pronásledován kvůli neoprávněným obavám ze ztráty úrody, kaloni však škůdci nejsou.

 

pátek 1. dubna 2022

Adopce zvířete

Jsem Vám sympatický, můžete se stát mým adoptivním rodičem. Částka adopce: 1 500 Kč

Informace o adopci

Patron zvířete

Na můj chov v zoo můžete přispět jakoukoli částkou, minimálně však 1 000 Kč.

Informace jak se stát patronem

foto
foto
foto

letní sezóna: duben - září

od 9.00 do 18.00 h Dolní pokladna:

od 9.00 do 18.00 h Horní pokladna:

otevřeny Pavilony:

do 19.00 h Areál zoo:

více

letní sezóna: duben - září

140 Kč Dospělí:

70 Kč Děti, studenti, důchodci:

370 Kč Rodinné vstupné (2 + 2):

více

KOUPIT VSTUPENKY ONLINE

Pomáháme přírodě