leguán nosorohý

třída: Plazi

leguán nosorohý

Třída

plazi

Řád

šupinatí

Čeleď

leguánovití

Velikost

délka až 1,4 m, hmotnost 4,5 

Potrava v přírodě

listy, plody, výhonky rostlin

Rozmnožování

klade 11 - 20 vajec, doba inkubace 81 - 127 dní

Biotop 

křoviny, lesy

 

Rozšíření

Zajímavost 

Leguán nosorohý patří mezi největší a nejmohutnější leguány světa. Tento leguán dostal jméno podle tří výrůstků, které mají dospělí samci na čele. Od samic se liší také větší velikostí, mohutnějším hřbetním hřebenem, kožním lalokem na krku a stehenními póry, které slouží k vylučování feromonů – pachových látek, lákajících samice.

Podobně jako další druhy pozemních leguánů je býložravý a patří k významným šiřitelům semen některých keřů a stromů. Období námluv a páření trvá asi 2 týdny. Samec imponuje samici kýváním hlavy, předvádí se a snaží se, aby ji zaujal. Ta ze začátku před ním prchá, snaží se ukrýt a neváhá dát svou nelibost najevo i kousáním. Během několika následujících dnů neustálých snah samce se začne samice chovat podřízeně až netečně a dovolí kopulaci, která většinou netrvá déle než 2 minuty. Uvádí se, že samice leguánů nosorohých je schopna uchovávat sperma všech samců, se kterými se během sezóny spáří a může tak u ní dojít k oplodnění vajec několika samci, tedy k polypaternitě. Samice zahrabává snesená vajíčka do písčitého podkladu. Pro noru vyhledává teplá místa a po vykladení několik dní okolí nory hlídá, tím ale veškerá péče o potomstvo končí.

Tito ještěři žijí v sociálních společenstvích, která využívají úkryty v norách dlouhých až přes tři metry, s asi půl metru vysokou odpočinkovou komorou na konci. Nejvíce aktivní jsou ráno a odpoledne. Většinu času, který tráví mimo své úkryty, věnují odpočinku spojenému se sluněním na sluncem vyhřátém místě.

Ohrožení

Leguán nosorohý je ohroženým druhem s klesajícími počty. Ohrožen je zejména ztrátou přirozeného prostředí, a to kvůli výrobě dřevěného uhlí, rozvoji cestovního ruchu, zemědělství, pastvě hospodářských zvířat a těžbě bauxitu. Ohrožován je i predací zdivočelých psů a koček. Tento druh je také loven pro maso a kůži.
 

středa 29. dubna 2020

Adopce zvířete

Jsem Vám sympatický, můžete se stát mým adoptivním rodičem. Částka adopce: 2 000 Kč

Informace o adopci

Patron zvířete

Na můj chov v zoo můžete přispět jakoukoli částkou, minimálně však 1 000 Kč.

Informace jak se stát patronem

zimní sezóna: říjen - březen

od 9.00 do 16.00 h Dolní pokladna:

zavřeno Horní pokladna:

od 9.00 do 16.00 h Pavilony:

do 17.00 h Areál zoo:

více

zimní sezóna: říjen - březen

120 Kč Dospělí:

60 Kč Děti, studenti, důchodci:

310 Kč Rodinné vstupné (2 + 2):

více

Pomáháme přírodě