medvěd malajský Helarctos malayanus

třída: Savci

medvěd malajský

Třída

savci

Řád

šelmy

Čeleď

medvědovití

Velikost

délka těla 100 - 150 cm, hmotnost 30 - 70 kg

Potrava v přírodě

ovoce, části rostlin, bezobratlí, drobní obratlovci, med

Rozmnožování

březost 95 dní, rodí 1 - 2 mláďata

Biotop 

tropické a subtropické lesy

 

Rozšíření

Zajímavost 

Medvěd malajský, zvaný též medový, je nejmenším zástupcem z čeledi medvědovitých. Samce lze od samice rozeznat podle mohutnosti, přičemž samec může vážit o čtvrtinu až polovinu více než samice. Živí se převážně rostlinnou potravou ve formě ovoce, výhonků či plodin z okolních plantáží. Pozře ale i živočišnou potravu, svým dlouhým jazykem dokáže vylizovat úkryty hmyzu, včelí úly a jejich med, termitiště či mraveniště. 

Většinu času tráví na stromech, po kterých umí obratně šplhat. Je to noční živočich, přes den spí v korunách stromů, kde si staví hnízdo z ohnutých větví. V noci se vydává za potravou. Žijí samotářsky.

Ohrožení

V současnosti je medvěd malajský na seznamu ohrožených druhů označen jako zranitelný druh. Jejich počet v přírodě neustále klesá. Nejvíce mu škodí lidé odlesňováním pralesů a ilegálním lovem na maso a kožešinu a jako škodnou. Hrozbou je také  odchyt pro sběr žluči. Takoví medvědi jsou drženi v malých klecích a žluč jim je odebírána zaživa. Takto odebraná žluč je využívaná v tradiční čínské medicíně, kde je velmi ceněna.
 
Chov v Zoo Ústí nad Labem
 
Současný chovný pár medvědů malajských přišel do naší zoo na konci roku 2006 z Barmy. Jedná se o vzácný druh medvědů, který se v zoo příliš často nevyskytuje. Odchovat mláďata se daří velice zřídka, v naší zoo se to podařilo čtyřikrát. Nejprve byli rodiče mláďat zvířata, která přišla v roce 1987 přímo z Vietnamu. Samička Bora se narodila v roce 1993 a byla historicky prvním mládětem naší zoo, čtyři roky poté se narodil sameček Cecil 1997. Současný pár měl zatím tři mláďata, první byla samička Babu (2011), která v sedmi letech odešla na doporučení koordinátora EEP do skotské Zoo Edinburgh, druhá samička Batu (nar. 2018), která z naší zoo odešla v roce 2021 do Zoo Lodź. Nejnovějším přírůstkem je samec narozený 14.7. 2022.
 
 

pondělí 2. ledna 2006

Adopce zvířete

Jsem Vám sympatický, můžete se stát mým adoptivním rodičem. Částka adopce: 15 000 Kč

Informace o adopci

Patron zvířete

Na můj chov v zoo můžete přispět jakoukoli částkou, minimálně však 1 000 Kč.

Informace jak se stát patronem

foto
foto
foto

zimní sezóna: říjen - březen

od 9.00 do 16.00 h Dolní pokladna:

zavřeno Horní pokladna:

od 9.00 do 16.00 h Pavilony:

do 17.00 h Areál zoo:

více

zimní sezóna: říjen - březen

120 Kč Dospělí:

60 Kč Děti, studenti, důchodci:

310 Kč Rodinné vstupné (2 + 2):

více

Pomáháme přírodě