nosál bělohubý Nasua narica

třída: Savci

nosál bělohubý

Třída

savci

Řád

šelmy

Čeleď

medvídkovití

Velikost

délka těla 45 - 70 cm, délka ocasu 50 - 60 cm, hmotnost 4,5 kg

Potrava v přírodě

plody, hmyz, malí obratlovci, vejce, mršiny

Rozmnožování

rodí 2 - 6 mláďat

Biotop 

listnatý a smíšený les

 

Rozšíření

Zajímavost

Od nosálů červených se liší spíše šedohnědým zbarvením srsti, bílým čenichem a „brýlemi“ a méně výrazným proužkováním na ocase. Samci se od samic liší výrazně větší velikostí. Zatímco mývali a freti jsou noční živočichové, nosálové v noci spí ve větvích a přes den hledají potravu. Dlouhým, pohyblivým čenichem pátrají v každé skulině, zda se v ní neskrývá něco k snědku. Předními tlapkami s dlouhými drápy rozhrabávají půdu, obracejí kameny a klády, rozhrnují listí a slídí po dobrotách, jako jsou larvy, hlízy, spadané plody nebo ptačí vejce. Jsou to však značně přizpůsobiví živočichové, někteří zůstávají v noci vzhůru a prohledávají lidský odpad. 

Obratně šplhají ve větvích nebo čiperně pobíhají po zemi s pruhovaným ocasem vztyčeným jako vykřičník. Jedná se o společenská zvířata. Samci žijí spíše samotářsky. Samice, mláďata a dorostenci tvoří tlupy o 4 – 20 členech. Dorozumívají se spolu množstvím zvuků a vztahy udržují vzájemným čištěním srsti.  Podobně jako u surikat se některé dospělé samice vydávají hledat potravu, zatímco mláďata zůstávají s párem chův. 

Ohrožení

Nosál bělohubý je řazen mezi málo dotčené druhy. Největším rizikem je pro něj lov na maso, nebo pro trh s domácími mazlíčky.

pátek 8. dubna 2016

Patron zvířete

Na můj chov v zoo můžete přispět jakoukoli částkou, minimálně však 1 000 Kč.

Informace jak se stát patronem

zimní sezóna: říjen - březen

od 9.00 do 16.00 h Dolní pokladna:

zavřeno Horní pokladna:

od 9.00 do 16.00 h Pavilony:

do 17.00 h Areál zoo:

více

zimní sezóna: říjen - březen

120 Kč Dospělí:

60 Kč Děti, studenti, důchodci:

310 Kč Rodinné vstupné (2 + 2):

více

Pomáháme přírodě