puštík bělavý pobaltský Strix uralensis liturata

třída: Ptáci

puštík bělavý pobaltský

Třída

ptáci

Řád

sovy

Čeleď

puštíkovití

Velikost

délka těla cca 60 cm, hmotnost 540 - 1200 g

Potrava v přírodě

drobní obratlovci

Rozmnožování

klade 2 - 4 vejce, doba inkubace 27 - 34 dní

Biotop 

jehličnaté i listnaté lesy

 

Rozšíření

Zajímavost

Puštíkové bělaví se vyskytují v eurasijském mírném a subpolárním pásmu. Puštík bělavý pobaltský pak obývá oblast Skandinávie, Pobaltí, východní Polsko a východní Karpaty. 

Puštíci obývají jehličnaté i listnaté lesy. Ve střední Evropě preferují staré bukové lesy. Hnízdí v dutinách starých či polorozpadlých stromů.

Puštíci mají kolem obličeje z peříček vytvořené srdce, podobně jako sova pálená, na rozdíl od ní mají peří chundelaté a načechrané. Zbarvení peří je světle až tmavě hnědé, kropenaté. Samec a samice se vzhledem neliší, samice bývá jen mohutnější. 

Puštíci jsou noční ptáci. Loví různé hlodavce a další drobné savce, jiné ptáky či hmyz. Kořist na rozdíl od pravých dravců polykají celou a nestrávené části vyvrhují.

V jarních měsících můžeme slyšet typické hluboké houkání samce „vůhu-hu-hu“ s důrazem na první slabiku. Samice zas reaguje výkřiky „hé“ nebo „ve“. 

V době hnízdění jsou puštíci velmi útoční a nebojácně brání svá hnízda před jakýmkoliv vetřelcem. Ve švédsku dostal díky tomuto povahovému rysu jméno „slaguggla“ neboli „útočná sova“. 

Na našem území je možné spatřit puštíka bělavého středoevropského. Hlavní centrum jeho rozšíření se nachází v karpatském oblouku a na území České republiky zasahuje západním výběžkem, přičemž zde hnízdí přibližně 50 párů. Puštík pobaltský je po výru velkém naše druhá největší sova.

Ohrožení

Tento druh je ve volné přírodě málo dotčený.

 

pátek 28. března 2014

Adopce zvířete

Jsem Vám sympatický, můžete se stát mým adoptivním rodičem. Částka adopce: 2 500 Kč

Informace o adopci

Patron zvířete

Na můj chov v zoo můžete přispět jakoukoli částkou, minimálně však 1 000 Kč.

Informace jak se stát patronem

zimní sezóna: říjen - březen

od 9.00 do 16.00 h Dolní pokladna:

zavřeno Horní pokladna:

od 9.00 do 16.00 h Pavilony:

do 17.00 h Areál zoo:

více

zimní sezóna: říjen - březen

120 Kč Dospělí:

60 Kč Děti, studenti, důchodci:

310 Kč Rodinné vstupné (2 + 2):

více

Pomáháme přírodě