scink dlouhonohý Eumeces schneideri

třída: Plazi

scink dlouhonohý

Třída

plazi

Řád

šupinatí

Čeleď

scinkovití

Velikost

délka 32 - 47 cm, hmotnost do 100 g

Potrava v přírodě

hmyz, měkkýši, pavouci, ovoce

Rozmnožování

klade až 20 vajec, doba inkubace 8 - 9 týdnů

Biotop 

pouště, polopouště, savany

 

Rozšíření

Zajímavost

Scink dlouhonohý, zvaný též scink Schneiderův, je mohutný šupinatý plaz z čeledi scinkovitých. Je největším evropským scinkem. Mláďata jsou šedohnědé až olivově šedé barvy s bílými tečkami.

Scinkové obývají lesostepi a polopouště Blízkého Východu, Kavkazu, východního Středomoří, Egypta, Turecka, Malé Asie, Střední Asie a severozápadní Indie.

Loví různé bezobratlé (hmyz, hlemýždě), vyžírají ptačí snůšky, ale pozřou i rostlinnou potravu. Kořist většinou polykají vcelku. 

Válcovité tělo a dlouhé končetiny připomínají ještěrky, ale na rozdíl od nich nemají scinkové hlavu zřetelně oddělenou od těla. 

Převažující barva je tmavší šedohnědá, přičemž horní strana těla bývá zdobena odstíny modré s příčnými oranžovými proužky. Spodek těla je světlý až porcelánově bílý s roztroušenými skvrnami.

Samice bývají větší než samci, mají větší hlavu a jejich ocas se od báze pravidelně zužuje, zatímco u samců je při bázi lehce rozšířený. 

Pachy vnímají, jako všichni plazi, pomocí Jacobsonova orgánu v dutině ústní.

Aktivní bývá ve dne či za soumraku, v noci spí pod kameny či keři.  Scinkové jsou obecně teritoriální a samotářští tvorové. 

Samce poznáme podle pestřejšího zbarvení, robustnější hlavy a rozšířené báze ocasu v místě kloaky, zatímco ocas samice se od báze pravidelně zužuje.

Ohrožení

Tento druh je ve volné přírodě málo dotčený.

 

pátek 28. března 2014

Adopce zvířete

Jsem Vám sympatický, můžete se stát mým adoptivním rodičem. Částka adopce: 1 000 Kč

Informace o adopci

Patron zvířete

Na můj chov v zoo můžete přispět jakoukoli částkou, minimálně však 1 000 Kč.

Informace jak se stát patronem

zimní sezóna: říjen - březen

od 9.00 do 16.00 h Dolní pokladna:

zavřeno Horní pokladna:

od 9.00 do 16.00 h Pavilony:

do 17.00 h Areál zoo:

více

zimní sezóna: říjen - březen

120 Kč Dospělí:

60 Kč Děti, studenti, důchodci:

310 Kč Rodinné vstupné (2 + 2):

více

Pomáháme přírodě