Čejky australské v ústecké zoologické zahradě mají mladé. Podívejte Zdroj: https://ustecky.denik.cz/zpravy_region/zoo-usti-cejka-australska-20210309.html

úterý 9. března 2021

Ústecká zoologická zahrada má opět důvod k radosti. Před pár dny se tam poprvé vylíhla tři mláďata čejkám australským.

"První dvě mláďata se vyklubala na svět v pátek 5. března, o den později se přidalo třetí. Tento druh chová ústecká zahrada od roku 2018.
 
"Týden před snůškou začal pár stavět hnízdo, kde jako materiál využil slámu a větší kamínky vybrané z písku. Poté samice snesla vejce a o měsíc později se pár radoval ze svých potomků," uvedla Ingrid Veselá Volfová z ústecké zoo.
 
"Úspěšnému rozmnožení těchto ptáků předcházel loňský nezdar. Samice již snesla jednu snůšku se třemi oplozenými vejci, ale dvě byla predována, pravděpodobně potkany, a poslední se nevyvinulo. V té době čejky obývaly expozici vodních ptáků, kde prostory umožňují nežádoucí zásahy volně žijících zvířat. V současné době se snažíme o výstavbu nové voliéry, která podobným událostem zamezí," sdělil zoolog Lukáš Ševcovic.
 
Aktuálně je celá ptačí rodina v zázemí v budově zimoviště, kam se na zimu a chladné období čejky přesouvají. Do expozice australského ptactva v dolní části zoo se budou stěhovat až v dubnu, kdy to venkovní teploty dovolí. "Letošní přírůstky spolu se svými rodiči nezůstanou, o zástupce tohoto druhu je velký zájem, a proto se v budoucnu přesunou do jiné zoologické zahrady či soukromého chovu," vysvětlila Veselá Volfová.
 
Čejky australské jsou středně velcí ptáci patřící do řádu bahňáků. Jejich domovinou jsou oblasti Austrálie a Nové Guineji. Preferují otevřená prostranství navázaná na vodu, a to i v případě stavby hnízda, což bývá často jen jednoduchá jamka v nízké trávě. Takto nechráněné hnízdo je však snadným terčem predátorů, proto pár hnízdo velmi urputně brání a troufá si i na mnohem větší živočichy. Při obraně a útoku využívají nápadně žlutou ostruhu na ohbí křídel. Mláďata se líhnou samostatná, ze skořápky vylézají s otevřenýma očima, jsou již opeřená a schopná sama hledat potravu. Od rodičů však potřebují ochranu a péči, proto se rodina pohybuje společně a v noci spí matka s mláďaty pohromadě, zatímco otec většinou sedí opodál na stráži. Mláďata v přírodě setrvávají s rodiči až jeden rok, čili do další snůšky.

 

 

zimní sezóna: říjen - březen

od 9.00 do 16.00 h Dolní pokladna:

zavřeno Horní pokladna:

od 9.00 do 16.00 h Pavilony:

do 17.00 h Areál zoo:

více

zimní sezóna: říjen - březen

120 Kč Dospělí:

60 Kč Děti, studenti, důchodci:

310 Kč Rodinné vstupné (2 + 2):

více

KOUPIT VSTUPENKY ONLINE

Pomáháme přírodě