Odchov čejek australských

Odchov čejek australských

Minulý týden se poprvé vylíhla tři mláďata čejkám australským, v pátek 5. března se ze skořápky vyklubala první dvě a o den později se přidalo třetí. Tento druh chováme od roku 2018, kdy jako první přišel samec z Jihočeské zoologické zahrady Hluboká nad Vltavou a rok později se k němu připojila samice pocházející ze soukromého chovu.

Týden před snůškou začal pár stavět hnízdo, kde jako materiál využil slámu a větší kamínky vybrané z písku. Poté samice snesla vejce a o měsíc později se pár radoval ze svých potomků. Úspěšnému rozmnožení těchto ptáků předcházel loňský nezdar. Samice již snesla jednu snůšku se třemi oplozenými vejci, ale dvě byla predována (pravděpodobně potkany) a poslední se nevyvinulo. V té době čejky obývaly expozici vodních ptáků, kde prostory umožňují nežádoucí zásahy volně žijících zvířat. V současné době se snažíme o výstavbu nové voliéry, která podobným událostem zamezí. Aktuálně je celá ptačí rodina v zázemí v budově zimoviště, kam se na zimu a chladné období čejky přesouvají. Do expozice australského ptactva v dolní části zoo se budou stěhovat až v dubnu, kdy to venkovní teploty dovolí. Letošní přírůstky spolu se svými rodiči nezůstanou, o zástupce tohoto druhu je velký zájem, a proto se v budoucnu přesunou do jiné zoologické zahrady či soukromého chovu.

Čejky australské jsou středně velcí ptáci patřící do řádu bahňáků, a jak již název napovídá, jejich domovinou jsou oblasti Austrálie a Nové Guineji. Preferují otevřená prostranství navázána na vodu, a to i v případě stavby hnízda, což bývá často jen jednoduchá jamka v nízké trávě. Takto nechráněné hnízdo je však snadným terčem predátorů, z toho důvodu pár hnízdo velmi urputně brání a troufají si i na mnohem větší živočichy. Při obraně a útoku využívají nápadně žlutou ostruhu na ohbí křídel. Mláďata se líhnou samostatná, ze skořápky vylézají s otevřenýma očima, jsou již opeřená a schopná sama hledat potravu. Od rodičů však potřebují ochranu a péči, proto se rodina pohybuje společně a v noci spí matka s mláďaty pohromadě, zatímco otec většinou sedí opodál na stráži. Mláďata v přírodě setrvávají s rodiči až jeden rok čili do další snůšky.

zveřejněno: středa 10. března 2021 | Ingrid Veselá Volfová

mládě mládě
rodič rodič
všechna mláďata všechna mláďata

zimní sezóna: listopad - únor

od 9.00 do 16.00 h Dolní pokladna:

od 9.00 do 16.00 h Horní pokladna:

od 9.00 do 16.00 h Pavilony:

do 17.00 h Areál zoo:

více

zimní sezóna: listopad - únor

100,- Kč Dospělí:

50,- Kč Děti, studenti, důchodci:

270,- Kč Rodinné vstupné (2 + 2):

více

KOUPIT VSTUPENKY ONLINE

Pomáháme přírodě