čírka obecná

třída: Ptáci

Třída

ptáci

Řád

vrubozobí

Čeleď

kachnovití

Velikost

délka těla 34 - 43 cm

Potrava v přírodě

rostliny, bezobratlí, pulci

Rozmnožování

snáší 8 - 11 vajec, inkubační doba 23 dní

Biotop 

mělké sladké vody

 

Rozšíření

Zajímavost

Je nejmenší z evropských plovavých kachen.  Důležitým rozlišovacím znakem je zrcátko v křídle - je leskle zelené, vpředu bíle lemované. Žije v párech, od léta až do jara se sdružují v malých hejnech o 20 až 40 kusech. Potravu hledá v mělké vodě a v bahně na břehu, nepotápí se. Potrava je rostlinná i živočišná, přičemž v zimním období převažuje rostlinná a naopak. Je částečně tažná, zimuje v západní a jižní Evropě a severní Africe. Hnízdo vystlané prachovým peřím staví na suché zemi skrytě v husté vegetaci u vody. Samička snáší široce oválná žlutě až zelenavě šedá vejce. Mláďata po vylíhnutí už první den po vylíhnutí velmi dobře plavou a potápějí se.

Ohrožení

Tento druh má velký areál rozšíření a mnohačetnou populaci, proto je hodnocen jako málo dotčený.  Na území České republiky je však vedena jako kriticky ohrožený druh - v posledních letech její počty významně klesly a dnes na našem území pravděpodobně nehnízdí více než 100 párů.

 

pátek 1. dubna 2022

Patron zvířete

Na můj chov v zoo můžete přispět jakoukoli částkou, minimálně však 1 000 Kč.

Informace jak se stát patronem

letní sezóna: duben - září

od 9.00 do 18.00 h Dolní pokladna:

od 9.00 do 18.00 h Horní pokladna:

otevřeny Pavilony:

do 19.00 h Areál zoo:

více

letní sezóna: duben - září

140 Kč Dospělí:

70 Kč Děti, studenti, důchodci:

370 Kč Rodinné vstupné (2 + 2):

více

Pomáháme přírodě