lemur běločelý

třída: Savci

Třída

savci

Řád

primáti

Čeleď

lemurovití denní

Velikost

délka těla 24 - 50 cm, délka ocasu 22 - 60 cm, hmotnost 2 - 3 kg

Potrava v přírodě

plody, listy, květy, hmyz

Rozmnožování

březost 117 - 140 dní, rodí 1 - 2 mláďata

Biotop 

tropický deštný les

 

Rozšíření

Zajímavost 

Bíle zbarvená hlava, podle které vznikl název druhu,  je typickým znakem samců, samice mají hlavu šedohnědou. Rozdíl mezi oběma pohlavími je přitom patrný již na několikatýdenních mláďatech. Novorozené mládě nosí samice na břiše, po třech týdnech na zádech. Odstaveno je po 4 až 6 měsících. Pohlavně dospívají kolem dvou let života. Je to vysloveně stromový druh lemura, který na zem sestupuje jen málokdy. Žije ve volně uspořádaných skupinách 4–17 jedinců, bez výrazné hierarchie.

Lemuři jsou poloopice žijící výhradně na Madagaskaru. Jejich předkové osídlili ostrov před zhruba 40–60 miliony let a od té doby se rozrůznili do celé řady druhů, z nichž je asi třetina denních. Dokázali se zde přizpůsobit nejrůznějšímu typu prostředí a dosáhli značné rozmanitosti nejen ve způsobu života, ale i ve velikosti a vzhledu. Lemuři se na Madagaskaru nerušeně vyvíjeli až do doby, kdy zhruba před 2000 let dorazil další primát – člověk. Všech více než sto uznávaných druhů lemurů je dnes ohrožených v důsledku lovu a zásahů do krajiny. Lemuři se obvykle dorozumívají mňoukavými či houkavými hlasy, v rozčilení některé druhy pronikavě vřískají. Před chladem je chrání hustá srst. Péči o ni věnují lemuři spoustu času a pročesávají si ji zvláštním hřebínkem vytvořeným ze spodních řezáků a špičáků. V antickém Římě se pojmem „lemures“ označovali duchové zemřelých. Později takto přírodovědci nazvali některé noční poloopice a nakonec se termín vžil pouze pro madagaskarské primáty.

Ohrožení

Lemuři běločelí jsou na červeném seznamu ohrožených druhů vedeni jako zranitelný druh s klesajícím populačním trendem. Místa jejich výskytu jsou ničena lidmi velkou rychlostí, především kvůli odlesňování krajiny za účelem získání zemědělské půdy a kvůli těžbě dřeva. Lemur běločelý je také ohrožen lovem, v severovýchodní části Madagaskaru patří k nejčastěji loveným druhům lemurů.

pátek 11. března 2022

Patron zvířete

Na můj chov v zoo můžete přispět jakoukoli částkou, minimálně však 1 000 Kč.

Informace jak se stát patronem

letní sezóna: duben - září

od 9.00 do 18.00 h Dolní pokladna:

od 9.00 do 18.00 h Horní pokladna:

otevřeny Pavilony:

do 19.00 h Areál zoo:

více

letní sezóna: duben - září

140 Kč Dospělí:

70 Kč Děti, studenti, důchodci:

370 Kč Rodinné vstupné (2 + 2):

více

Pomáháme přírodě