makak kápový Macaca radiata

třída: Savci

makak kápový

Třída

savci

Řád

primáti

Čeleď

kočkodanovití

Velikost

délka těla 35 - 60 cm, hmotnost 3,5 - 9 kg

Potrava v přírodě

ovoce, semena, bezobratlí

Rozmnožování

březost 24 týdnů, rodí obvykle 1 mládě

Biotop 

les, okraje měst

 

Rozšíření

Zajímavost 

Obývají lesy jižní Indie, ale nebojí se žít i v blízkosti lidí, kde žijí na okrajích lidských osídlení a vybírají odpadky. Srst těchto makaků je šedohnědá až žlutohnědá s hřívou z delších chlupů na hlavě, rozčísnutou pěšinkou, které tvoří tzv. „kápi“. Tváře mají makakové holé, samci mají béžovou barvu obličeje, samice mívají růžovou.

Makakové kápoví jsou všežraví, živí se ovocem, částmi rostlin, hmyzem a další potravou, kterou najdou po lidech. Přirozenými predátory makaků kápových jsou hadi, tygři, leopardi, orli a divocí psi. Makakové žijí v tlupách. Na rozdíl od jiných druhů makaků, dovoluje dominantní samec sexuální aktivitu i mladším samcům.

Ohrožení

 
Patří mezi zranitelné druhy primátů a jejich početní stavy mají klesající tendenci. Stále větší hrozbou se stává střet s lidmi, ke kterému dochází rozšiřováním měst, intenzivním zemědělstvím a výstavbou silnic. Lidé zabíjí makaky, protože jsou považováni za škůdce na zemědělských plodinách.

sobota 22. března 2014

Adopce zvířete

Jsem Vám sympatický, můžete se stát mým adoptivním rodičem. Částka adopce: 5 000 Kč

Informace o adopci

Patron zvířete

Na můj chov v zoo můžete přispět jakoukoli částkou, minimálně však 1 000 Kč.

Informace jak se stát patronem

zimní sezóna: říjen - březen

od 9.00 do 16.00 h Dolní pokladna:

zavřeno Horní pokladna:

od 9.00 do 16.00 h Pavilony:

do 17.00 h Areál zoo:

více

zimní sezóna: říjen - březen

120 Kč Dospělí:

60 Kč Děti, studenti, důchodci:

310 Kč Rodinné vstupné (2 + 2):

více

Pomáháme přírodě