panda červená Ailurus fulgens fulgens

třída: Savci

panda červená

Třída

savci

Řád

šelmy

Čeleď

pandy malé

Velikost

délka těla 50 - 63 cm, délka ocasu 28 - 48 cm, hmotnost 3 - 6 kg

Potrava v přírodě

především bambusové výhonky, plody, tráva, výjimečně hmyz, vejce

Rozmnožování

samice rodí 1 - 2 mláďata

Biotop 

horské lesy

 

Rozšíření

Zajímavost

Jako panda byl poprvé označován právě tento druh, mnohem později bylo toto jméno přeneseno na pandu velkou. Panda červené patří mezi nejvýše žijící zvířata na světě, vyskytuje se i ve více než 4 000 m n. m. Kožešina na chodidlech slouží jako tepelná izolace na ledových a zasněžených plochách a také skrývá pachové žlázy, které jsou umístěny i na řiti.

Přes den panda často spí na větvích a v závislosti na okolní teplotě je buď stočená do klubíčka s ocasem položeným přes hlavu (je-li zima) nebo s nohama volně visícíma dolů (v případě vyšších teplot). Jde o soumračného až nočního živočicha, který je aktivní obvykle jen v pozdních odpoledních a večerních hodinách.Dokáže stát na zadních končetinách až 30 vteřin nebo urazit i několikametrovou vzdálenost. V případě ohrožení strne nebo předstírá smrt. Barva její srsti splyne s okolím a následně již jen vyčká, až nebezpečí pomine.

Podle nejnovějších fylogenetických výzkumů a analýzy DNA se zjistilo, že pandy mají společný šelmí původ, avšak panda velká se řadí do čeledi medvědovitých, zatímco pro pandu červenou se vytvořila vlastní čeleď, Ailuridae – pandy malé, a zařazena byla do nadčeledi Musteloidea, společně s mývaly, vydrami, skunky či lasicemi. Pandy červené mají trávicí soustavu masožravců (potrava jimi projde za 2 – 4 hodiny), a proto musí denně sníst až 1,5 kg bambusových listů a 4kg bambusových výhonků, aby z takto nízkokalorické potravy získaly potřebné množství energie.

Překlad čínského názvu do angličtiny se stal podkladem pro pojmenování webového prohlížeče Mozilla Firefox (ohnivá liška). 

Ohrožení

Panda červená byla zařazena na Červený seznam ohrožených druhů do kategorie ohrožený druh, protože se  její populace za poslední tři generace snížila o 50%. Jedním z hlavních rizik je pro pandy masivní úbytek horských lesů v oblastech, kde žijí. Pandy červené jsou také velmi náchylné na psinku, k jejíž rychlému šíření přispívá stále častější kontakt mezi pandami a pasteveckými psy. Dalším velkým ohrožením je pro pandy lov. Bývají loveny kvůli masu, kožešině, čínské medicíně i jako domácí mazlíčci.Panda červená byla zařazena na Červený seznam ohrožených druhů do kategorie ohrožený druh, protože se  její populace za poslední tři generace snížila o 50%. Jedním z hlavních rizik je pro pandy masivní úbytek horských lesů v oblastech, kde žijí. Pandy červené jsou také velmi náchylné na psinku, k jejíž rychlému šíření přispívá stále častější kontakt mezi pandami a pasteveckými psy. Dalším velkým ohrožením je pro pandy lov. Bývají loveny kvůli masu, kožešině, čínské medicíně i jako domácí mazlíčci.
 
Chov v Zoo Ústí nad Labem
 
V roce 2001 se u nás podařilo jako v první zoo v České republice odchovat mládě (sameček Shiroshima), na což navázal v roce 2007 úspěšný odchov dvojčat Pata a Mata. Zatím posledním mládětem byl sameček Sikkim v roce 2015.
 

úterý 3. ledna 2006

Patron zvířete

Na můj chov v zoo můžete přispět jakoukoli částkou, minimálně však 1 000 Kč.

Informace jak se stát patronem

foto
foto
foto
foto

zimní sezóna: říjen - březen

od 9.00 do 16.00 h Dolní pokladna:

zavřeno Horní pokladna:

od 9.00 do 16.00 h Pavilony:

do 17.00 h Areál zoo:

více

zimní sezóna: říjen - březen

120 Kč Dospělí:

60 Kč Děti, studenti, důchodci:

310 Kč Rodinné vstupné (2 + 2):

více

Pomáháme přírodě