ara kaninda Ara glaucogularis

třída: Ptáci

ara kaninda

Třída

ptáci 

Řád

papoušci 

Čeleď

papouškovití

Velikost

délka 75-85 cm, hmotnost až 800 g

Potrava v přírodě

potravní specialista závislý na palmě Attalea phalerata

Rozmnožování

snáší 1-3 vejce, inkubace ± 26 dní

Biotop 

tropické nížiny 

 

Zajímavost

Ara kaninda může být snadno zaměnitelný s arou araraunou. Hlavním rozlišovacím znakem je zbarvení hrdla - kaninda má modře zbarvené, zatímco ararauna černé. Tento papoušek je endemický na hranici střední a severní Bolívie. Toto malé území je známém jako Los Llanos de Moxos. Podle nedávných průzkumů čítá populace tohoto ary pouze 250–300 volně žijících jedinců. 

Jedná se o potravního specialistu závislého na palmě Attalea phalerata. V regionu tedy přelétává podle toho, kde zrovna tyto palmy plodí. 

Ohrožení

Ara kaninda je považován za kriticky ohrožený druh. Hlavní příčinou tohoto statusu je nelegální lov a odchyt. Populaci arů škodí také rozšiřující se chovatelé dobytka. Kvůli pastvinám lidé likvidují stále ubývající lesy, ve kterých arové hnízdí. Nedostatek hnízdních dutin způsobuje také konkurenční boj s ostatními druhy arů a výskyt invazivních afrických včel (Apis millifera scutellata).

Chov v Zoo Ústí nad Labem

Tento druh je momentálně chovaný v zázemí.

 

pátek 1. dubna 2022

Adopce zvířete

Jsem Vám sympatický, můžete se stát mým adoptivním rodičem. Částka adopce: 3 500 Kč

Informace o adopci

Patron zvířete

Na můj chov v zoo můžete přispět jakoukoli částkou, minimálně však 1 000 Kč.

Informace jak se stát patronem

foto
foto

letní sezóna: duben - září

od 9.00 do 18.00 h Dolní pokladna:

od 9.00 do 18.00 h Horní pokladna:

otevřeny Pavilony:

do 19.00 h Areál zoo:

více

letní sezóna: duben - září

140 Kč Dospělí:

70 Kč Děti, studenti, důchodci:

370 Kč Rodinné vstupné (2 + 2):

více

KOUPIT VSTUPENKY ONLINE

Pomáháme přírodě