kakadu palmový Probosciger aterrimus

třída: Ptáci

Třída

ptáci

Řád

papoušci

Čeleď

kakaduovití

Velikost

délka 55 - 60 cm, rozpětí křídel až 100 cm, hmotnost 0,4 - 1,2 kg

Potrava v přírodě

ořechy, plody, pupeny a semena

Rozmnožování

snáší 1 vejce, inkubace 29 - 33 dní

Biotop 

travnatá území, tropický les

 

Zajímavost 

Kakadua palmového si s jiným druhem papouška takřka nelze splést. K jeho typickým znakům patří černé peří, tmavý zobák, červená lysina na tvářích (která v rozčilení rudne) a především dlouhá chocholka. Charakteristická je také pestrá škála zvuků, jimiž se dorozumívá.

Živí se hlavně plody palem a dalších stromů a mohutným zobákem rozlouskne i velmi tvrdé ořechy. Jako mnoho jiných druhů papoušků žije v párech, které se mimo dobu hnízdění sdružují do různě početných hejn. Své teritorium si kakadu palmový označuje velmi neobvykle – najde si vhodnou větev a tou bubnuje o dutý kmen.

Kakadu palmový se ve volné přírodě nemá tendenci shlukovat do velkých hejn, tak jak je to běžné u jiných druhů kakaduů. Pokud se vyskytuje v nějaké skupině, ta obvykle čítá asi pět až sedm jedinců. Ačkoliv můžeme spatřit několik kakaduů na jednom stromě, jsou to sólisté, netvoří tam skupinu.

 

Ohrožení 


Kakadu palmový je ve volné přírodě málo dotčeným druhem, ale jejich počty stále klesají. Ohrožujícím faktorem jsou zejména požáry a další hrozby, které mají za následek úbytek pralesů. 

Chov v Zoo Ústí nad Labem

Tento druh je momentálně chovaný v zázemí.

 

pátek 1. dubna 2022

Adopce zvířete

Jsem Vám sympatický, můžete se stát mým adoptivním rodičem. Částka adopce: 3 500 Kč

Informace o adopci

Patron zvířete

Na můj chov v zoo můžete přispět jakoukoli částkou, minimálně však 1 000 Kč.

Informace jak se stát patronem

letní sezóna: duben - září

od 9.00 do 18.00 h Dolní pokladna:

od 9.00 do 18.00 h Horní pokladna:

otevřeny Pavilony:

do 19.00 h Areál zoo:

více

letní sezóna: duben - září

140 Kč Dospělí:

70 Kč Děti, studenti, důchodci:

370 Kč Rodinné vstupné (2 + 2):

více

KOUPIT VSTUPENKY ONLINE

Pomáháme přírodě