kuandu obecný Coendou prehensilis

třída: Savci

kuandu obecný

Třída

savci

Řád

hlodavci

Čeleď

urzonovití

Velikost

délka těla 30 - 60 cm, délka ocasu 33 - 49 cm, hmotnost 1 -5 kg 

Potrava v přírodě

semena, listy, větve, kořínky, ovoce

Rozmnožování

doba březosti 203 dní, rodí 1 mládě

Biotop 

tropické lesy

Rozšíření 

Zajímavost 

Kuandu obecný je středně velký dikobrazům podobný hlodavec a stejně jako u dikobraza, kryjí jeho tělo bodliny. Preferují nadmořskou výšku do 1500 m. Jsou dobře adaptování pro život na stromech, mají chápavý ocas, který obtáčejí kolem větví. Pohybují se pomalu a při své denní vycházce za potravou urazí jen asi 200 – 700 m. Cítí-li se ohroženi, naježí bodliny, které při dotyku lehce proniknou kůží protivníka a těžko se odstraňují.

Jsou to noční živočichově, přes den spí v dutinách stromů nebo stočeni ve větvích, pozdě odpoledne vyrážejí na sběr potravy a končí asi ve 2 hodiny ráno. Žijí samotářsky nebo ve skupinách. Když jsou osamoceni, volají se naříkavým kvílením.

Ohrožení

Populace kuandu obecných jsou ve volné přírodě málo dotčené a jsou stabilní. Občasně jsou loveni pro maso, to však není pro druh zásadní. Případnou hrozbou by mohlo být masivní kácení Amazonie, k tomu však snad nedojde.
 
Populace kuandu obecných jsou ve volné přírodě málo dotčené a jsou stabilní. Občasně jsou loveni pro maso, to však není pro druh zásadní. Případnou hrozbou by mohlo být masivní kácení Amazonie, k tomu však snad nedojde.
 

čtvrtek 14. srpna 2014

Patron zvířete

Na můj chov v zoo můžete přispět jakoukoli částkou, minimálně však 1 000 Kč.

Informace jak se stát patronem

zimní sezóna: říjen - březen

od 9.00 do 16.00 h Dolní pokladna:

zavřeno Horní pokladna:

od 9.00 do 16.00 h Pavilony:

do 17.00 h Areál zoo:

více

zimní sezóna: říjen - březen

120 Kč Dospělí:

60 Kč Děti, studenti, důchodci:

310 Kč Rodinné vstupné (2 + 2):

více

Pomáháme přírodě