lemur kata Lemur catta

třída: Savci

lemur kata

Třída

savci

Řád

primáti

Čeleď

lemurovití denní

Velikost

délka těla 40 - 46 cm, délka ocasu 63 - 65 cm, váha 2,3 - 3,5 kg

Potrava v přírodě

ovoce, rostliny, míza, občas hmyz

Rozmnožování

březost 138 - 141 dní, samice rodí 1 - 2 mláďata

Biotop 

lesy, křoviny

 

Rozšíření

Zajímavost 

Poloopice, kam se lemuři řadí, jsou považovány za vývojově nižší řád primátů. Na rozdíl od opic mají menší mozek, protažený vlhký čenich se smyslovými fousky srostlý s horním rtem, což neumožňuje výraznější mimiku obličeje.

Lemur kata se pohybuje v korunách stromů i na zemi. Tito lemuři nejsou plaší a nezřídka zavítají i do center menších měst. Lemuři jsou denní živočichové, ale díky reflexní vrstvě na sítnici oka dokážou dobře vidět i ve tmě. Oběma pohlavím ústí nad zápěstním kloubem pachová žláza, ze které vylučují hnědou, lepkavou látku. Zápěstím si pak lemuři otírají a parfémují své ocasy. Pruhovaný černobílý ocas pak nosí vztyčený a slouží k dorozumívání mezi zvířaty či k udržování rovnováhy při dlouhých skocích. Lemuři mají velmi hustou srst ale špatnou termoregulaci. Po chladné noci se s roztaženýma rukama a odhaleným břichem vyhřívají na vycházejícím slunci. 

Lemuři kata jsou povětšinou býložraví, živí se převážně plody a listy tamarinda indického, což je listnatý strom, známý pro své luskovité plody, připomínající chuť sušených švestek, využívaný v africké i asijské kuchyni. Lemurům mou dále sloužit jako potrava různé byliny, kůra, míza, shnilé dřevo, pavučiny, larvy hmyzu, členovci či dokonce malí obratlovci, jako jsou plazi a ptáci. 

Vytváří skupinky v rozmezí 6 – 25 jedinců, kterým vládne vždy nejzkušenější samice. Samci v tlupách mohou být tolerování, ale také nemusí. Samice si navzájem pomáhají s hlídáním mláďat a nechávají dokonce cizí mláďata pít vlastní mléko. Není výjimkou, že se samice ujme nějakého sirotka.

Domorodí obyvatelé Madagaskaru nazývají lemury kata výrazem „makí“, přičemž i divoce žijící lemuři prý na toto volání slyší a často na něj i přibíhají. 

Ohrožení

Lemur kata je ohrožený druh a jejich počet se neustále snižuje. Důvodem je především odlesňování a intenzivní lov. Lemuři jsou loveni místními obyvateli pro maso. Mnohem větší hrozbou je však odchyt pro nelegální obchod. Poptávka po tomto druhu jako domácím mazlíčkovi vrostla zejména po uvedení filmu Madagaskar. Lemuři jsou ohroženi také nadměrným spásáním vegetace domácími zvířaty.

čtvrtek 5. ledna 2006

Adopce zvířete

Jsem Vám sympatický, můžete se stát mým adoptivním rodičem. Částka adopce: 6 000 Kč

Informace o adopci

Patron zvířete

Na můj chov v zoo můžete přispět jakoukoli částkou, minimálně však 1 000 Kč.

Informace jak se stát patronem

foto
foto
foto

zimní sezóna: říjen - březen

od 9.00 do 16.00 h Dolní pokladna:

zavřeno Horní pokladna:

od 9.00 do 16.00 h Pavilony:

do 17.00 h Areál zoo:

více

zimní sezóna: říjen - březen

120 Kč Dospělí:

60 Kč Děti, studenti, důchodci:

310 Kč Rodinné vstupné (2 + 2):

více

Pomáháme přírodě