pásovník dlouhoocasý

třída: Ptáci

pásovník dlouhoocasý

Třída

ptáci

Řád

pěvci

Čeleď

astrildovití

Velikost

délka těla 15 - 17 cm, hmotnost 13 - 17 g

Potrava v přírodě

travní semena, v době hnízdění hmyz

Rozmnožování

snáší 4 - 6 vajec, doba inkubace 13 - 17 dní

Biotop 

suché savany, stepi, eukalyptové lesy

 

Rozšíření

Zajímavost

Pásovníci dorůstají přibližně velikosti našeho vrabce.

Zbarvení je převážně světle hnědé, se světle modrou až šedou hlavou, černým ocasem a bryndáčkem a oranžovým zobáčkem a nohama.

Pohlavní dimorfismus není příliš vyvinut. Samci bývají k nerozeznání od samic, avšak mohou mít sytější barvy a výraznější bryndáček. Podle studie z roku 1999 nebyli pásovníci schopni rozeznat pohlaví cizího pásovníka, dokud nezačal předvádět námluvní tanec, který jej usvědčil z pohlaví samce.

Mladí ptáci mají tmavý zobák a kratší ocas.

Pásovníci žijí ve velkých několikatisícových hejnech, často i s jinými druhy pěvců.

V období se oddělují do párů, ale hnízdí společně s ostatními příslušníky druhu v koloniích vysoko na stromech, přičemž jeden pár obsadí jeden strom.

Páry jsou dlouhotrvající. Samička a sameček spolu stavějí hnízdo, vyvádějí mladé a i po zbytek roku společně poletují a nocují.

Ohrožení

Tento druh je ve volné přírodě málo dotčený.

 

středa 24. dubna 2019

Adopce zvířete

Jsem Vám sympatický, můžete se stát mým adoptivním rodičem. Částka adopce: 1 000 Kč

Informace o adopci

Patron zvířete

Na můj chov v zoo můžete přispět jakoukoli částkou, minimálně však 1 000 Kč.

Informace jak se stát patronem

zimní sezóna: říjen - březen

od 9.00 do 16.00 h Dolní pokladna:

zavřeno Horní pokladna:

od 9.00 do 16.00 h Pavilony:

do 17.00 h Areál zoo:

více

zimní sezóna: říjen - březen

120 Kč Dospělí:

60 Kč Děti, studenti, důchodci:

310 Kč Rodinné vstupné (2 + 2):

více

Pomáháme přírodě