psohlavec orinocký Corallus hortulanus

třída: Plazi

psohlavec orinocký

Třída

plazi

Řád

šupinatí

Čeleď

hroznýšovití

Velikost

délka těla až 2 metry, hmotnost 400 - 600 g

Potrava v přírodě

obratlovci (převážně ptáci)

Rozmnožování

březost 7 - 8 měsíců, rodí 8 - 15 mláďat

Biotop 

tropický deštný les

 

Rozšíření

Zajímavost

Psohlavec orinocký, zvaný též hnědý, je jihoamerický škrtič z čeledi hroznýšovitých. Protáhlá, psí hlavu připomínající lebka jim vynesla jejich české jméno.

Psohlavci mohou dorůstat délky až 2 m. Tento druh se vyznačuje velkou barevnou rozmanitostí, mohou být šedí, hnědí, šedozelení, černě skvrnití, žlutí či oranžoví.

Pohlavní dimorfismus není příliš zřetelný, ale udává se, že samci bývají menší než samice a mají znatelné rudimenty zadních končetin. Spolehlivě se dá určit pohlaví jen sondováním nebo u mláďat palpováním.

Přes den většinou spí stočeni ve větvích, a v noci se vydávají hledat potravu. Jsou to velmi obratní lovci. Technika lovu spočívá v přichycení zadní třetiny těla k větvi, předek těla vystřelí po kořisti a zakousnou se do ní. S odhadem přesné vzdálenosti jim pomáhají velké oči. Loví převážně ptáky ale i netopýry či hlodavce. Při lovu se též orientují pomocí termoreceptorů, umístěných v jamkách na okrajích čelistí, jimiž vnímají infračervené záření kořisti. 

Samci psohlavců jsou vůči sobě velmi agresivní, bojují spolu, navzájem se škrtí a koušou. Potyčka nezřídka končí i smrtí jednoho z nich.

Ohrožení

Tento druh je ve volné přírodě málo dotčený.
 

pátek 23. listopadu 2018

Adopce zvířete

Jsem Vám sympatický, můžete se stát mým adoptivním rodičem. Částka adopce: 2 000 Kč

Informace o adopci

Patron zvířete

Na můj chov v zoo můžete přispět jakoukoli částkou, minimálně však 1 000 Kč.

Informace jak se stát patronem

zimní sezóna: říjen - březen

od 9.00 do 16.00 h Dolní pokladna:

zavřeno Horní pokladna:

od 9.00 do 16.00 h Pavilony:

do 17.00 h Areál zoo:

více

zimní sezóna: říjen - březen

120 Kč Dospělí:

60 Kč Děti, studenti, důchodci:

310 Kč Rodinné vstupné (2 + 2):

více

Pomáháme přírodě