aligátor americký Alligator mississippiensis

třída: Plazi

aligátor americký

Třída

plazi

Řád

krokodýli

Čeleď

aligátorovití 

Velikost

až 5 metrů a 220 kg

Potrava v přírodě

prasata, jeleni, kozy a ovce

Rozmnožování

samice klade 20-60 vajec

Biotop 

močály, řeky nebo bažiny

 

Rozšíření

Zajímavost 

Aligátor americký bývá též označován jako severoamerický, mississippský či štikohlavý. Mláďata aligátorů se živí převážně hmyzem a jeho larvami, hlemýždi, pavouky nebo červy, občas i drobnými rybkami. Postupem času se začnou živit většími živočichy, jako jsou ryby, žáby, krysy či želvy až postupně přejdou na stravu dospělců. Největší jedinci si příležitostně troufnou i na velké šelmy, jako jsou pumy nebo dokonce medvědi.

V žaludcích aligátorů amerických lidé často nacházejí kameny. Aligátoři kameny záměrně požírají, aby jim pomáhaly při semletí a trávení potravy, jelikož svou kořist polykají po velkých kusech nebo vcelku. Podle posledních výzkumů kameny aligátorům pomáhají také udržet se déle pod hladinou a potápět se do větších hloubek.

Samice vrší z bahna a zahnívajících rostlinných zbytků kupovité hnízdo o průměru 150-200 cm a výšce až 90 cm. Dovnitř klade 20-60 vajec (dlouhá 7,5 cm) s tvrdou skořápkou. Teplo vznikající hnilobným procesem uvnitř hnízda zajišťuje úspěšnou inkubaci. Malí aligátoři měří 20–25 cm a líhnou se přibližně za 65 dní. Svými hlasy přivolají samici, která hnízdo rozhrabe. Mláďata se v blízkosti samice drží ještě 1-3 roky.

Ohrožení 

Tento druh aligátora patří podle IUCN (Mezinárodní svaz ochrany přírody) mezi druhy málo dotčené. Aligátor americký je široce rozšířený, populace se odhaduje na více než 1 000 000 jedinců a jejich počty stále rostou. Na počátku 20. století byli aligátoři téměř vyhubeni kvůli lovu pro jejich kůži. Nyní je opět povolen kontrolovaný odstřel.

Chov v Zoo Ústí nad Labem

Samec Libor je služebně nejstarší zvíře v naší zoo. Dvakrát za rok se stěhuje - na jaře ze zimoviště do letního výběhu a v říjnu zase zpět. V letním výběhu není příliš aktivní, což vede některé návštěvníky k pocitu, že se jedná o sochu a pro ověření, zda je živý po něm házejí různé předměty a v minulosti takto došlo k několika zraněním. Na podzim 2013 přicestovala z plzeňské zoo samice, které chovatelé zpočátku říkali kvůli její velikosti Ještěrka, ale později dostala jméno podle nenasytné rostliny z filmu Adéla ještě nevečeřela.

 

pátek 1. dubna 2022

Patron zvířete

Na můj chov v zoo můžete přispět jakoukoli částkou, minimálně však 1 000 Kč.

Informace jak se stát patronem

foto
foto
foto

letní sezóna: duben - září

od 9.00 do 18.00 h Dolní pokladna:

od 9.00 do 18.00 h Horní pokladna:

otevřeny Pavilony:

do 19.00 h Areál zoo:

více

letní sezóna: duben - září

140 Kč Dospělí:

70 Kč Děti, studenti, důchodci:

370 Kč Rodinné vstupné (2 + 2):

více

KOUPIT VSTUPENKY ONLINE

Pomáháme přírodě