čejka australská

třída:

čejka australská

Třída

ptáci

Řád

dlouhokřídlí

Čeleď

kulíkovití

Velikost

35 cm

Potrava v přírodě

bezobratlí

Rozmnožování

kladou obvykle 4 vejce, inkubační doba 28 - 30 dní

Biotop 

mokřady

 

Rozšíření

Zajímavost

Preferují otevřená prostranství a to i v případě stavby hnízda, což bývá jen jednoduchá jamka v nízké trávě. Protože jsou vejce pro predátory snadno přístupná, přišly čejky se zajímavým způsobem, jak je od hnízda odlákat. Jakmile se nablízku objeví nepřítel, začne čejka pobíhat se svěšenými křídly, každou chvilku jimi zatřepetá a předstírá, že má zlomené křídlo a bude snadným úlovkem. Sotva se ale ptačímu rodiči podaří odlákat šelmu dost daleko od ukrytého hnízda, jakoby zázrakem se „uzdraví“ a rychle odlétne.

Pokud však tato lest nevyjde a predátor se přesto dostane do blízkosti hnízda, rodiče hnízdo velmi urputně brání a troufají si i na mnohem větší živočichy, než jsou sami, včetně člověka. Při obraně a útoku pak využívají nápadně žlutou ostruhu na ohbí křídel.

Ohrožení

Čejka australská má velký areál rozšíření, stálou populaci a velké množství jedinců v populaci. Díky všem těmto skutečnostem je hodnocena jako málo dotčený druh.

 

pátek 1. dubna 2022

Patron zvířete

Na můj chov v zoo můžete přispět jakoukoli částkou, minimálně však 1 000 Kč.

Informace jak se stát patronem

letní sezóna: duben - září

od 9.00 do 18.00 h Dolní pokladna:

od 9.00 do 18.00 h Horní pokladna:

otevřeny Pavilony:

do 19.00 h Areál zoo:

více

letní sezóna: duben - září

140 Kč Dospělí:

70 Kč Děti, studenti, důchodci:

370 Kč Rodinné vstupné (2 + 2):

více

Pomáháme přírodě