duhovka lososová Glossolepis incisus

třída: Ryby

Třída

paprskoploutví

Řád

gavúni

Čeleď

duhovkovití

Velikost

10 - 12 cm

Potrava v přírodě

bezobratlí, vodní rostliny

Rozmnožování

klade 100 - 150 jiker

Biotop 

jezero

 

Zajímavosti

Je také známá jako gavúnek lososový. Obývá pouze jezero Sentani v Irian Jaya, což je indonéská část ostrova Nová Guinea. Zdržuje se nejčastěji u břehů, s oblibou vyhledává hustou spleť rostlin nebo ponořené větve a kmeny.  Samice klade jikry mezi rostliny, kde je přichytí pomocí jemných vláken. O jikry ani potěr duhovky nepečují.

Samci tohoto druhu jsou zvláště v době tření jasně lososově zbarvení a mají zlatavý pruh v přední části těla. Odtud pochází jejich název. Samice jsou nenápadně stříbřité. S podobnou pohlavní dvojtvárností se setkáme u většiny zástupců čeledi duhovkovití  kam duhovka patří.

Ohrožení


Hlavním důvodem ohrožení  nárůst lidské populace v okolí jezera Sentani. Vyšší počet lidí produkuje také více odpadu a stoupá tak znečištění jediného jezera, ve kterém se tento druh vyskytuje. Přesto se uvádí, že populace tohoto druhu je nyní stabilní.

 

pátek 1. dubna 2022

Patron zvířete

Na můj chov v zoo můžete přispět jakoukoli částkou, minimálně však 1 000 Kč.

Informace jak se stát patronem

letní sezóna: duben - září

od 9.00 do 18.00 h Dolní pokladna:

od 9.00 do 18.00 h Horní pokladna:

otevřeny Pavilony:

do 19.00 h Areál zoo:

více

letní sezóna: duben - září

140 Kč Dospělí:

70 Kč Děti, studenti, důchodci:

370 Kč Rodinné vstupné (2 + 2):

více

Pomáháme přírodě