dytík velký Burhinus grallarius

třída: Ptáci

dytík velký

Třída

ptáci

Řád

dlouhokřídlí

Čeleď

dytíkovití

Velikost

54 - 59 cm, hmotnost 620-670 g

Potrava v přírodě

menší bezobratlí i obratlovci

Rozmnožování

snáší 2 vejce, doba inkubace 25 dní

Biotop 

lesy Austrálie

 

Rozšíření

Zajímavost

V buši, kterou obývá, je spíše slyšet než vidět. Nejaktivnější je za jasných nocí, přes den se ukrývá. Potravu hledá na zemi, ať už jednotlivě, nebo v párech. Čile pobíhá a ostrým zobákem sbírá hmyz, plže, ještěrky, pavouky – prostě vše drobné, co najde. Při vyrušení znehybní, často ve zdánlivě krkolomné poloze, čímž dokonale splyne s prostředím. Typické je jeho pronikavé, hlasité volání, kterým se ozývá v noci. V ohrožení zaujme výstražný postoj „na špičkách“, s roztaženými křídly, a hlasitě syčí jako had.

Ohrožení


Populace tohoto druhu prozatím nejsou přímo ohrožené, ale počty neustále klesají. Úbytek na jihu Austrálie byl způsoben především zavlečením lišky obecné (Vulpes vulpes), degradací přírody, intenzivním zemědělstvím a pastevectvím. Mezi další hrozby patří využívání chemických látek, výstavba silnic a rozšiřující se města.

pátek 1. dubna 2022

Adopce zvířete

Jsem Vám sympatický, můžete se stát mým adoptivním rodičem. Částka adopce: 1 500 Kč

Informace o adopci

Patron zvířete

Na můj chov v zoo můžete přispět jakoukoli částkou, minimálně však 1 000 Kč.

Informace jak se stát patronem

zimní sezóna: říjen - březen

od 9.00 do 16.00 h Dolní pokladna:

zavřeno Horní pokladna:

od 9.00 do 16.00 h Pavilony:

do 17.00 h Areál zoo:

více

zimní sezóna: říjen - březen

120 Kč Dospělí:

60 Kč Děti, studenti, důchodci:

310 Kč Rodinné vstupné (2 + 2):

více

Pomáháme přírodě