gibon bělolící Nomascus leucogenys leucogenys

třída: Savci

gibon bělolící

Třída

savci

Řád

primáti

Čeleď

gibonovití

Velikost

délka těla 47 - 53 cm, hmotnost 6 - 7 kg

Potrava v přírodě

ovoce, listy, kořínky, bezobratlí

Rozmnožování

rodí 1 mládě

Biotop 

tropické deštné lesy

 

Rozšíření

Zajímavost

Giboni jsou, po primátech z čeledi lidoopů, nám nejpříbuznější opice. Giboni mají vlastní čeleď „gibonovití“ a spolu s lidoopi (orangutanem, gorilou, šimpanzem a člověkem), patří do společné nadčeledi, zvané „hominoidi“.  

Nemají ocas a ve větvích se pohybují velice rychle pohybem zvaným brachiace, kdy se větví drží pouze prsty a mohutnými švihy se přenáší do vzdálenosti až 10 metrů. U gibonů je výrazný pohlavní dimorfismus - samci jsou až na bílé licousy celí černí, samice jsou béžovo-hnědé.

Giboni bělolící jsou dlouhodobě monogamní. Žijí v malých rodinných skupinkách, které tvoří jeden samec, jedna samice a jejich nedospělá mláďata.Jejich zvukové projevy jsou velmi výrazné – samec se samicí se ve zpěvu doplňují a označují si tak své teritorium. Zpívají zvláště po ránu a zvuk se nese do daleka.

Ohrožení

Giboni v současnosti patří mezi kriticky ohrožené druhy a jejich počty neustále klesají. Výskyt je omezen pouze do několika drobných lokalit ve Vietnamu a Laosu. Jejich počty klesají v důsledku vypalování tropických deštných lesů, lovu na maso a pro tradiční asijskou medicínu, podle které mají rozemleté kosti gibonů pomáhat od bolestí.

 

pátek 1. dubna 2022

Adopce zvířete

Jsem Vám sympatický, můžete se stát mým adoptivním rodičem. Částka adopce: 8 000 Kč

Informace o adopci

Patron zvířete

Na můj chov v zoo můžete přispět jakoukoli částkou, minimálně však 1 000 Kč.

Informace jak se stát patronem

foto
foto
foto

letní sezóna: duben - září

od 9.00 do 18.00 h Dolní pokladna:

od 9.00 do 18.00 h Horní pokladna:

otevřeny Pavilony:

do 19.00 h Areál zoo:

více

letní sezóna: duben - září

140 Kč Dospělí:

70 Kč Děti, studenti, důchodci:

370 Kč Rodinné vstupné (2 + 2):

více

KOUPIT VSTUPENKY ONLINE

Pomáháme přírodě