kachnička šedoboká Callonetta leucophrys

třída: Ptáci

kachnička šedoboká

Třída

ptáci

Řád

vrubozobí

Čeleď

kachnovití

Velikost

délka těla 35 - 38 cm, hmotnost 190 - 360 g

Potrava v přírodě

části rostlin

Rozmnožování

snáší 6 - 12 vajec, doba inkubace 26 - 28 dní

Biotop 

močály a bažiny tropických lesů

 

Rozšíření

Zajímavost 

Kachničky šedoboké si staví hnízda v dutinách stromů, což je pro plovavé kachny dosti neobvyklé, nebo využívají opuštěná hnízda jiných druhů ptáků. Žijí v párech nebo malých skupinách. O způsobu života této kachničky toho zatím víme velmi málo, protože se v přírodě vyskytuje v neprostupných lesích a bažinách. Dostupné informace pocházejí hlavně pozorováním v chovech. 

Kachničku šedobokou poznáme podle příznačných šedých boků, hnědých křídel se zelenými vnitřními letkami, konce křídel a ocas jsou tmavé, stejně jako pruh, táhnoucí se od čela k ocasu. Strany hlavy jsou bílé, zobák tmavý, nohy a hrdlo růžové. Hrdlo je poseto černými tečkami.

Názory na to, do jaké podčeledi zařadit kachničku šedobokou zatím nejsou konzistentní. Nyní je v podčeledi kachnovitých, ale podle některých odborníků by se měla řadit spíše do podčeledi husic. Pro husice je například typické, že se o mláďata starají oba rodiče, stejně jako v případě kachničky šedoboké. Oproti tomu u kachen se starají spíše jen samice. Kačer kachničky šedoboké je také, na rozdíl od ostatních druhů kachen, zbarven celoročně, takže nepřepeřuje do nenápadného peří, podobnému samici.

Ohrožení 


Tento druh je ve volné přírodě téměř ohrožený s klesajícím trendem.

 

pátek 1. dubna 2022

Patron zvířete

Na můj chov v zoo můžete přispět jakoukoli částkou, minimálně však 1 000 Kč.

Informace jak se stát patronem

zimní sezóna: říjen - březen

od 9.00 do 16.00 h Dolní pokladna:

zavřeno Horní pokladna:

od 9.00 do 16.00 h Pavilony:

do 17.00 h Areál zoo:

více

zimní sezóna: říjen - březen

120 Kč Dospělí:

60 Kč Děti, studenti, důchodci:

310 Kč Rodinné vstupné (2 + 2):

více

Pomáháme přírodě