leguánek měnivý

třída:

leguánek měnivý

Třída

plazi

Řád

šupinatí

Čeleď

leiocephalidae

Velikost

délka těla 13 cm, délka ocasu 17 cm, hmotnost 80 g

Potrava v přírodě

části rostlin, bezobratlí, malí ještěři

Rozmnožování

klade 5 - 11 vajec, doba inkubace 51 - 74 dní

Biotop 

kamenité stepi, pouště, polopouště, buše

 

Rozšíření

Zajímavost 

Dává přednost kamenitým pustinám, ale dokáže i velmi dobře šplhat po místní vegetaci, včetně kaktusů. Pro leguánka měnivého je typická nejednolitá barva jeho na pohmat ostrých šupin. Barvy kolísají mezi šedohnědou, šedozelenou a světle béžovou. Ocas pak přetíná množství střídajících se tmavých a světlých pruhů. Samci jsou teritoriální – soupeře zastrašují postojem se zdviženou přední částí těla a hlavou, přičemž prudce stáčejí a natahují ocas. Samice zahrabávají vejce do půdy nebo je ukrývají v různých skulinách.

Leguánek měnivý je typický svým směrem k hlavě stočeným ocasem se světlými a tmavými pruhy. V případě ohrožení se snaží protivníka zastrašit nebo zmást zvednutím svého ocasu do vertikální polohy a pohybováním sem a tam. Při napadení dokáže předstírat smrt. Většinou ale volí úprk do díry.Během dne se zdržuje ve vyhrabaných norách, kde je teplota nižší než na povrchu země. 

Ohrožení

Tento druh je na mezinárodním seznamu ohrožených druhů vedený jako málo dotčený se stálou velikostí populace. Leguánek měnivý může být ohrožen klimatickými změnami, ztrátou přirozeného prostředí a predací zdivočelými kočkami.

pátek 18. prosince 2015

Patron zvířete

Na můj chov v zoo můžete přispět jakoukoli částkou, minimálně však 1 000 Kč.

Informace jak se stát patronem

letní sezóna: duben - září

od 9.00 do 18.00 h Dolní pokladna:

od 9.00 do 18.00 h Horní pokladna:

otevřeny Pavilony:

do 19.00 h Areál zoo:

více

letní sezóna: duben - září

140 Kč Dospělí:

70 Kč Děti, studenti, důchodci:

370 Kč Rodinné vstupné (2 + 2):

více

Pomáháme přírodě