leguánek modravý

třída:

leguánek modravý

Třída

plazi

Řád

šupinatí

Čeleď

leguánovití

Velikost

délka těla 9 - 16 cm, délka ocasu 12 - 18 cm, hmotnost 

Potrava v přírodě

bezobratlí, drobní obratlovci, části rostlin, plody

Rozmnožování

klade 4 - 16 vajec, doba inkubace 60 dní

Biotop 

pouště a polopouště

 

Rozšíření 

Zajímavost 

Zdržují se spíše v křovinatých oblastech, v kamenitých korytech vyschlých řek či na mořských útesech. Díky plochému tělu a končetinám široce roztaženým do stran, dokáže skvěle šplhat po skalách, a to i ve svislé poloze a hlavou dolů. Tělo leguánků je zploštělé. Barvy se mění od světle hnědé, přes světle modrou, žlutou po 3 černé pruhy na hřbetu. Někteří jedinci mohou být sytě modří se světlými tečkami a žlutooranžovou tečkovanou hlavou.

V případě ohrožení se snaží protivníka zastrašit zvláštními hrdelními zvuky a v případě chycení predátorem odhodit ocas. Páry tvoří jen v době rozmnožování. Samice klade vejce dlouhá v průměru 6,5 cm, která zahrabává nebo ukrývá do štěrbin.

Ohrožení

Leguánci modraví jsou ve volné přírodě málo doteným druhem se stabilní populací. Aktuálně tomuto druhu nehrozí žádné zásadní ohrožení vyhynutím. Příležitostně jsou odchytáváni za účelem nelegálního obchodu.

čtvrtek 23. dubna 2015

Patron zvířete

Na můj chov v zoo můžete přispět jakoukoli částkou, minimálně však 1 000 Kč.

Informace jak se stát patronem

letní sezóna: duben - září

od 9.00 do 18.00 h Dolní pokladna:

od 9.00 do 18.00 h Horní pokladna:

otevřeny Pavilony:

do 19.00 h Areál zoo:

více

letní sezóna: duben - září

140 Kč Dospělí:

70 Kč Děti, studenti, důchodci:

370 Kč Rodinné vstupné (2 + 2):

více

Pomáháme přírodě