papoušek vlnkovaný Melopsittacus undulatus

třída: Ptáci

papoušek vlnkovaný

Třída

ptáci

Řád

papoušci

Čeleď

Psittaculidae

Velikost

délka těla 16 - 20 cm, hmotnost 26 - 29 g

Potrava v přírodě

semena trav a byliny

Rozmnožování

klade 3 - 8 vajec, doba inkubace 17 - 18 dní

Biotop 

pouště a polopouště

 

Rozšíření

Zajímavost

Papoušek vlnkovaný je mezi lidmi známější pod názvem andulka vlnkovaná. Tito papoušci ve volné přírodě tvoří hejna o 20-100 jedincích. Jsou to australští nomádi. V početných hejnech poletují po krajině a hledají potravu i vodu. Jsou zdatnými letci, o čemž svědčí i dlouhý, stupňovitý ocas. Hnízdí v nejrůznějších dutinách, od dutin v kmenech či větvích blahovičníků po staré sloupy. Samice vystýlá dutinu trouchem a trusem a na vejcích sedí sama, zatímco samec jí přináší potravu.

Andulka vlnkovaná je ve své domovině velice dobře přizpůsobená k životu v převážně suchých oblastech a dokáže se překvapivě dlouhou dobu obejít bez vody. V tomto období je schopna podstatně omezit ztráty vody kůží a močí, kterou vylučuje jen v silně koncentrované podobě. Semena, kterými se živí, jim poskytují takové množství vody, že andulky vydrží nepít až několik měsíců. Navzdory této účinné strategii často tisíce andulek v období sucha zahynou. 

Stejně tak rychle jsou však schopny se rozmnožit. Už několik dní po příchodu dešťů začnou hromadně hnízdit a to stačí zopakovat třikrát. Navíc jsou mladí schopni založit vlastní rodiny již ve stáří necelých tří měsíců. Zajímavostí také je, že samička krmí zpravidla nejdříve nejmenší a nejslabší mláďata. Díky tomu je větší šance, že přežije celá snůška, a ne pouze nejsilnější mláďata.

Andulky patří mezi nejpopulárnější papoušky vůbec. Jsou oblíbené pro svoji krotkost, inteligenci, napodobování hlasu. Naučí se říkat až 100 slov. Poprvé byl tento papoušek dovezen do Evropy roku 1840 a dnes je velmi rozšířený v domácnostech. Existuje mnoho barevných mutací andulek (žluté, modré, fialové atd.), divoká forma andulek, je však  vždy zelená. Samec se od samice liší pouze barvou ozobí – u samce je modravé, u samice hnědavé.

Ohrožení

Papoušci vlnkovaní jsou málo dotčený druh a jejich populace ve volné přírodě mají vzrůstající tendenci.

sobota 12. března 2022

Adopce zvířete

Jsem Vám sympatický, můžete se stát mým adoptivním rodičem. Částka adopce: 1 000 Kč

Informace o adopci

Patron zvířete

Na můj chov v zoo můžete přispět jakoukoli částkou, minimálně však 1 000 Kč.

Informace jak se stát patronem

zimní sezóna: říjen - březen

od 9.00 do 16.00 h Dolní pokladna:

zavřeno Horní pokladna:

od 9.00 do 16.00 h Pavilony:

do 17.00 h Areál zoo:

více

zimní sezóna: říjen - březen

120 Kč Dospělí:

60 Kč Děti, studenti, důchodci:

310 Kč Rodinné vstupné (2 + 2):

více

Pomáháme přírodě