pštros dvouprstý Struthio camelus

třída: Ptáci

Kde mě najdete v ústecké zoo

Třída

ptáci

Řád

pštrosi

Čeleď

pštrosovití

Velikost

výška 2,1 - 2,8 m, hmotnost 100 - 160 kg

Potrava v přírodě

části rostlin, bezobratlí

Rozmnožování

klade 2 - 11 vajec, doba inkubace 42 - 46 dní

Biotop 

pouště a polopouště

 

Rozšíření

Zajímavost

Pštros dvouprstý je největším dnes žijícím ptákem. Nedovede sice létat, ale o to zdatnější je běžec. Vyvine rychlost až 50 km/h (tedy jako dostihový kůň) a navíc dokáže v běhu prudce měnit směr, jeho skoky jsou až 4 metry dlouhé. V nohou má tak obrovskou sílu, že je schopen se kopáním ubránit i útočícím lvům nebo hyenám. Pštrosi hnízdí na zemi, ale na rozdíl od jejich australských příbuzných emuů či jihoamerických nanduů se o vejce stará nejen samec, nýbrž i samice. V hnízdě jsou snůšky několika samic. Samec pštrosa má ale vždy svou oblíbenkyni, jejíž vajíčka jsou vždy uprostřed. Pokud by k hnízdu pronikl například pavián a nějaké vejce ukradl, jsou vajíčka oblíbené samice méně ohrožená. O vylíhnutá mláďata se stará především samec. V čase rozmnožování jsou samci velmi odvážní až agresivní. 

Je jediným ptákem na světě, který má na nohách pouze dva prsty. Vejce mají velmi silnou skořápku a dá se po nich dokonce chodit, aniž by pukla. Pštrosí vejce váží až 1600 g, což je jako asi 25 vajec slepičích.

Ohrožení

Tento druh je ve volné přírodě málo dotčený.

 
id:9962

středa 23. června 2021

zimní sezóna: říjen - březen

od 9.00 do 16.00 h Dolní pokladna:

zavřeno Horní pokladna:

od 9.00 do 16.00 h Pavilony:

do 17.00 h Areál zoo:

více

zimní sezóna: říjen - březen

120 Kč Dospělí:

60 Kč Děti, studenti, důchodci:

310 Kč Rodinné vstupné (2 + 2):

více

Pomáháme přírodě