surikata Suricata suricatta

třída: Savci

surikata

Třída

savci

Řád

šelmy

Čeleď

promykovití

Velikost

délka těla 25 - 35 cm, délka ocasu 17 - 25 cm, hmotnost 0,6 - 1 kg

Potrava v přírodě

hmyz, pavouci, drobní plazi,hlodavci, kořínky, výhonky rostlin

Rozmnožování

březost 77 dní, rodí 2 - 4 mláďata

Biotop 

suché stepi a polopouště

 

Rozšíření

Zajímavost

Surikaty žijí pospolitě v koloniích až o 30 členech. Obývají opuštěné nory, zvláště pak soustavy nor, které vybudovaly podzemní veverky. Společenstvu vládne dominantní pár, který má jediný právo se rozmnožovat. S péčí o jejich mláďata pomáhají podřízené samice, od kterých sají mléko. Mláďata se od starších surikat aktivně učí, co jíst, jak lovit a jak zacházet s jedovatými štíry. Mláďata jsou velmi zranitelná, když je objeví cizí skupina surikat, zabije je.

Pokud zabřezne nějaká podřízená samice, vůdčí pár rozhoduje o životě a smrti jejích narozených mláďat. Může je zabít, aby zajistil přežití vlastních mláďat, a nebo, což se stává častěji, podřízenou březí samici vyžene. Vyhnaná samička nemá velké šance. Její narozená mláďat se mohou stát obětí predátorů, jiných surikat, nepřízně počasí nebo je sama opustí. Samice bez mláďat má pak šanci vrátit se do své domovské kolonie, nebo se může spojit s osamělými samci a založit kolonii vlastní. 

Surikaty velmi dbají o kolektivní bezpečí. V době kdy kolonie sbírá potravu, vybraní jedinci stojí na stráži a rozhlížejí se po predátorech. Hlídky stojí na zadních nohách na vyvýšeninách nebo vylezou na keř. V případě nebezpečí pak varují skupinu pištěním nebo kvokáním. Pokud je ohrožení opravdu vysoké a surikaty se mají okamžitě schovat do nory, hlídky vydávají vrčivé a štěkavé zvuky.

Ohrožení

Tento druh je ve volné přírodě málo dotčený.
 

pondělí 9. ledna 2006

Patron zvířete

Na můj chov v zoo můžete přispět jakoukoli částkou, minimálně však 1 000 Kč.

Informace jak se stát patronem

foto
foto

zimní sezóna: říjen - březen

od 9.00 do 16.00 h Dolní pokladna:

zavřeno Horní pokladna:

od 9.00 do 16.00 h Pavilony:

do 17.00 h Areál zoo:

více

zimní sezóna: říjen - březen

120 Kč Dospělí:

60 Kč Děti, studenti, důchodci:

310 Kč Rodinné vstupné (2 + 2):

více

Pomáháme přírodě