trnorep skalní Uromastyx acanthinura

třída: Plazi

Adopce zvířete

Jsem Vám sympatický, můžete se stát mým adoptivním rodičem. Částka adopce: 1 500 Kč

trnorep skalní

Třída

plazi 

Řád

šupinatí 

Čeleď

agamovití

Velikost

30-43 cm 

Potrava v přírodě

měkké části rostlin, hmyz

Rozmnožování

klade 10-25 vajec, inkubace cca 2 měsíce 

Biotop 

suché kamenité a písčité oblasti, poušť, polopoušť

 

Rozšíření

Zajímavost

Dokážou měnit barvy, v závislosti na teplotě – od šedohnědých odstínů, když hibernují nebo je chladno, po červené či zelené zbarvení, když jsou aktivní a je jim teplo. V dospělosti trnorepové nemají zuby, ale jen ostré kostěné hrany čelistí. Samci bývají větší a barevnější než samice.

Rostliny, které v poušti konzumují, často obsahují velké množství soli. Na to jsou trnorepové adaptováni. V oblasti nozder mají solné žlázy, díky kterým přebytečnou sůl vylučují.

Žijí v kamenitých a skalnatých oblastech, kde si vyhrabávají až 3 metry dlouhé nory. Svými ostnitými ocasy se pak v děrách zahrazují. V díře se také dokážou nafouknout a zaklínit. Ocas používají též k obraně a dávají jím rány jako obuškem. Dokážou také vydržet velmi dlouho bez vody, protože podobně jako velbloudi dokážou získávat vodu ze svého tělesného tuku, který hromadí v ocase.

Jsou to společenští plazi a žijí v koloniích. Samice klade vejce do bočních komor blízko vstupu do hlavního doupěte. Díru se pak snaží zahladit, aby utajila její umístění. Vylíhnutá mláďata měří 7-8 cm. 

Ohrožení

Trnorepy skalní v současné době ohrožuje odchyt zvířat pro chov, degradace životního prostředí, stavba silnic nebo například lov pro maso i pro tradiční medicínu. jejich populace jsou téměř ohrožené, ale počty jedinců ve volné přírodě stále klesají.
 
id:2107

pátek 28. března 2014

zimní sezóna: říjen - březen

od 9.00 do 16.00 h Dolní pokladna:

zavřeno Horní pokladna:

od 9.00 do 16.00 h Pavilony:

do 17.00 h Areál zoo:

více

zimní sezóna: říjen - březen

120 Kč Dospělí:

60 Kč Děti, studenti, důchodci:

310 Kč Rodinné vstupné (2 + 2):

více

Pomáháme přírodě