zoborožec vrásčitý Rhabdotorrhinus corrugatus

třída: Ptáci

zoborožec vrásčitý

Třída

ptáci 

Řád

zoborožci 

Čeleď

zoborožcovití 

Velikost

65-81 cm 

Potrava v přírodě

hmyz, drobní obratlovci, ovoce (fíky), bobule

Rozmnožování

klade 4-7 vajec, inkubace 29 dní 

Biotop 

tropický deštný les, galeriový les 

 

Rozšíření

Zajímavost 

Ptáci z této čeledi mají velmi těžký zobák a srostlé první dva páteřní obratle, atlas a axis, které vytvořily potřebnou oporu. Zoborožec vrásčitý pochází z jihovýchodní Asie, kde obývá nížinné pralesy a tzv. galeriové lesy. Galeriový les je typ tropického lesa s vysokou hladinou spodní vody. Najdeme je většinou podél vodních toků a v periodicky zaplavovaných oblastech. Porost je hustý, liánovitý a kvůli chůdovitým dýchacím kořenům stromů neprostupný. Na zemi se tedy zdržuje jen nemnoho velkých živočichů a predátorů. Zato je vyhledávaným útočištěm množství ptáků a opic.

Samice zoborožce se od samce liší ve zbarvení zobáku a velikosti zobákového hřebenu. Samec má oranžovožlutý zobák, mohutný červený hřeben nad zobákem, červenou bázi zobáku, oranžový krk a vypouklé vole. Samice má žlutý zobák i hřeben, který je daleko menší než samcův, vole má modré a malé, krk má černý.

Zoborožci obvykle tvoří monogamní trvalé páry a shlukují se zhruba do třicetihlavých hejn. V období hnízdění si samice najde vhodnou stromovou dutinu, ve které se zazdí směsí trusu a bahna, nebo v chovu směsí rostlinného materiálu, aby tak lépe ochránila svoji snůšku i sebe. Hmota následně ztuhne a vytváří pevnou zátku podobnou korku. Ve stěně nechá jen malou dirku, kterou samice udržuje kontakt se samcem, který ji přináší potravu. Po několika měsících, kdy jsou kuřátka připravena na okolní svět, samice stěnu zničí a všichni vyrážejí ven.

Ohrožení

Zoborožec vrásčitý patří mezi ohrožené druhy a jejich počty v přírodě stále klesají. Hlavní příčinou je úbytek lesů, který je v Indonésii extrémně vysoký.

 

čtvrtek 17. července 2014

Adopce zvířete

Jsem Vám sympatický, můžete se stát mým adoptivním rodičem. Částka adopce: 2 500 Kč

Informace o adopci

Patron zvířete

Na můj chov v zoo můžete přispět jakoukoli částkou, minimálně však 1 000 Kč.

Informace jak se stát patronem

foto
foto
foto

zimní sezóna: říjen - březen

od 9.00 do 16.00 h Dolní pokladna:

zavřeno Horní pokladna:

od 9.00 do 16.00 h Pavilony:

do 17.00 h Areál zoo:

více

zimní sezóna: říjen - březen

120 Kč Dospělí:

60 Kč Děti, studenti, důchodci:

310 Kč Rodinné vstupné (2 + 2):

více

Pomáháme přírodě